Kde hledat na internetu starou češtinu?

Kde hledat na internetu starou češtinu?

18.11.2019

V rámci Týdne vědy a techniky AV ČR se žáci 3. ročníku gymnázia zúčastnili zajímavé přednášky Mgr. Jana Duška, odborného pracovníka Ústavu pro jazyk český AV ČR. Přednáška ukázala elektronické zdroje, které zpřístupňují literární památky středověku a raného novověku. Na začátku byly se studenty probrány jazykové změny v praslovanštině, stejné i odlišné jazykové jevy ve slovanských jazycích a také byly ukázány základní jazykové změny ve staré češtině. 
Akce zajímavou formou prohloubila učivo českého jazyka a pomohla ho zasadit do širšího kontextu. Studenti se aktivně zapojovali do přednášky a zkoušeli uplatnit teoretické postupy na konkrétní středověké ukázce, dále pracovali na zadaném úkolu ve skupinách, pracovali s odbornou literaturou (výkladové slovníky ČJ) a na závěr své poznatky stručně prezentovali.

gymnazium-kodanska-prednaska-cestina-01.jpg gymnazium-kodanska-prednaska-cestina-02.jpg gymnazium-kodanska-prednaska-cestina-03.jpg gymnazium-kodanska-prednaska-cestina-06.jpg gymnazium-kodanska-prednaska-cestina-04.jpg gymnazium-kodanska-prednaska-cestina-05.jpg